• Leonard Frederiks tussen zijn creaties in zijn atelier.

    Sylvia van Essen

De kunst van Zaanse kunstenaars: Leonard Frederiks

ZAANSTAD Kunst is een product van creatieve menselijke uitingen, bedoeld om de zintuigen te prikkelen. In de Zaanstreek wonen en werken veel kunstenaars. Deze keer staat Leonard Frederiks centraal. 

Rechts voor de Koppiebar, schuin achter de RK-kerk aan de Dorpsstraat in Assendelft, woont en werkt beeldend kunstenaar Leonard Frederiks (1950). In zijn atelier draait een oude deegmachine uit een bakkerij de klei.

,,Het is belangrijk om water en klei te mengen met Chamotte. Als ik grote beelden maak heb ik grove chamotteklei nodig, voor kleine beeldjes de fijne variant. Vervolgens voeg ik water toe en dan moet alles goed gemalen worden voordat ik ermee kan werken,'' vertelt Leonard zijn routine. Het atelier staat vol met beelden, vazen en andere kunstwerken. Vele kunstboeken liggen opgestapeld en een immense elektrische oven neemt de nodige ruimte in beslag. Die oven gebruikt hij om zowel zijn eigen werk als het werk van zijn cursisten in te bakken.

KERAMIEK Leonard heeft de Rietveldacademie doorlopen en vervolgens zijn lesbevoegdheid gehaald. ,,Ik was altijd al bezig met tekenen, schilderen of klei,'' verklaart hij zijn keuze. ,,Na het voltooien van mijn opleiding verhuisde ik van Wormerveer naar de Westzanerdijk in Zaandam. Ik werkte daar in een onbewoonbaar verklaarde woning. Op een gegeven moment moest ik daaruit en ben ik naar Assendelft verhuisd, waar ik dit atelier indertijd zelf heb gebouwd.''

Veel keramisten zijn er niet in de Zaanstreek. Daarom probeert Leonard zijn kennis over te brengen via cursussen die hij via Fluxus geeft of aan een vast groepje keramisten in zijn eigen atelier. Exposeren doet hij niet vaak.

,,Ik ben fulltime met beeldhouwen bezig. Vroeger moest ik verkopen om mijn geld te verdienen. Ik heb mooie opdrachtgevers gehad, de gemeente Zaanstad bijvoorbeeld. Het beeld aan de Padlaan heb ik gemaakt. Ook aan de Kervelstraat staat een groot wandobject van mij. Voor de gemeente Aalsmeer heb ik ook opdrachten gekregen of woningcorporaties. Er zijn periodes geweest dat ik er goed van kon leven.''

RAADHUIS ASSENDELFT Centraal in het atelier van Leonard staat een imposante leeuw. ,,Dit is een beeld uit 1620, dat vanaf de bouw van het raadhuis van Assendelft de gevel sierde. De kop was verwoest, er was een poot af en een brok van het schild. Ik heb het gerestaureerd en nu is het klaar om teruggeplaatst te worden,'' vertelt Leonard met gepaste trots.

Op de vraag wat of wie Leonard inspireert antwoordt hij: ,,Wat mij het meest bezighoudt zijn mensen en relaties tussen mensen. Daar haal ik mijn inspiratie vandaan. Niet zozeer uit de omgeving.''

www.leonardfrederiks.nl