• Kunstenares Jantine Hos

    Sylvia van Essen

De kunst van Zaanse kunstenaars: Jantine Hos

ZAANSTREEK Kunst is een product van creatieve menselijke uitingen, bedoeld om de zintuigen te prikkelen. In de Zaanstreek wonen en werken veel kunstenaars. De Zaankanter laat u deze week kennismaken met: Jantine Hos

Op het bedrijventerrein Noorderveld II in Wormerveer heeft kunstenares Jantine Hos sinds twee jaar haar atelier. De grote werktafel is bedekt met ruwe schapenvachten. ,,Dit zijn vachten van heideschapen,'' vertelt Janine. ,,Er zijn wel 40 verschillende soorten schapenrassen, ieder met z'n eigen kwaliteit. Deze heeft mooie lokken, dit is heel geschikt om mee te vilten.''

,,Zeven jaar geleden voelde ik me vrij genoeg om mijn baan op te zeggen en creëerde ik de ruimte voor mezelf om me volledig te richten op het kunstenaarschap, met als hoofdtoepassing textiel. Ik zoek ook crossovers met andere materialen, zoals schilderwerk dat is ingepakt in textiel.''

Het is als ambacht begonnen. Hiervoor werkte ik als coach voor een ambtelijke organisatie. Maar ik wilde met m'n handen werken, met textiel en met hergebruikt materiaal. Aanvankelijk maakte ik grote kussens. Tot mijn zwager vertelde dat schapenvachten gebruikt werden om slootkanten te verstevigen. Dat kon echt niet in mijn ogen. Soms komt iets op je pad. Ongeveer ook op dat moment las ik een artikel over vachtvilten. Toen wist ik het: Dát is het voor mij. Fantastisch!. Het is een proces dat uitblinkt in simpelheid en tegelijk zo mooi is.

Ik heb diverse workshops gevolgd en masterclasses gelopen bij collega kunstenaars. Ik ben ambitieus, ik blijf mezelf ontwikkelen.

Het creëren van betekenisvol werk gaf me steeds meer voldoening, het maakte me zo blij. Alleen al door er maar naar te kijken.

Ik geef ook cursussen, zowel in mijn eigen atelier als in Velzen, Purmerend en in Zaanstad bij Fluxus, waar ik mede 'Eindeloos Textiel' heb opgericht. Ook doe ik bredeschool-activiteiten.

Eerder deze maand heb ik met mijn cursisten geëxposeerd in het Weefhuis en momenteel hangt mijn werk nog in de etalage van 't Kwassie aan de Zaanweg in Wormerveer.

Binnenkort doe ik mee aan een project in Den Helder, 'Werk aan de winkel'. Het is een 'Aritst in residence', dat betekent dat je als kunstenaar een periode kunt werken en wonen in een leegstaand winkelpand. Zo'n project werkt heel inspirerend. Je kunt dan daar ter plekke werk maken dat je meteen kunt presenteren. Iets vergelijkbaars heb ik ook gedaan in de kerktoren van Monnickendam.

Aan de muur hangt een deel van de serie 'altaartjes'. ,,Die heb ik vorig jaar gemaakt voor Veldwerk, een expositie in de Schaalsmeerpolder. Uit eerbied voor de natuur. Je kunt er iets moois uit de natuur instoppen. Voor diezelfde expositie maakte ik ook een serie bootjes, getiteld 'Hoe diep en hoe ver'. Die bootjes zijn verhard. Ik kom van De Woude. In mijn jeugd was het overgangsritueel belangrijk. Het bootje staat daar symbool voor. Ik heb er ook zelf gedichten bij gemaakt.

www.rawelements.nl