• De 33-jarige Daan uit Assendelft.

Daan de Groot toevallig een kwart eeuw lid van Fortissimo

ASSENDELFT Zo'n toevalligheid kan je hele leven beïnvloeden. Bij Daan de Groot (33) uit Assendelft heet het toeval muziek. Zijn werkende leven wordt gekenmerkt door marketing-business, international business support en zakelijke contacten met bijvoorbeeld Amerika.

Maar zijn tweede leven is muziek, accordeonmuziek om precies te zijn. Als ventje van drie/vier jaar wilde hij al spelen, een paar jaar later kreeg hij zijn eerste rode Hohner accordeon van zijn opa en oma en op 13-jarige leeftijd stond hij op zijn eerste echte podium in Stompetoren tijdens een accordeonfestival.

Met het Nederlands Jeugd Accordeon Orkest won hij vijf keer op rij de eerste prijs op een groot festival in België, één keer zelfs summa cum laude. "Daar zaten veel kinderen met kwaliteit in hoor, maar niet iedereen ging er mee door. Naast talent moet je ook wel willen studeren."

De accordeon bleek zijn instrument en zijn tante Stijntje Jongeneel werd zijn persoonlijke ondersteuner. Totdat hij zijn rijbewijs haalde bracht zij hem overal naar toe.

Bij Con Anima in Krommenie kreeg hij zijn eerste lessen van Cees de Winter, na enige jaren werd hij lid van Fortissimo in Assendelft. Hij was lang de allerjongste, maar hij deed niet onder voor de rest. Toen dirigent Jan van Baak zo'n acht jaar geleden wilde stoppen, vroeg hij Daan als opvolger.

"Ik heb er niet voor geleerd, maar ik arrangeerde al wel en schreef extra melodielijnen. Ik was ook een tijd met een aantal orkestleden van het NJAO actief in ons sextet Distintivo. Daarnaast ben ik ook al heel lang de vaste begeleider van het Kapiteinskoor, een inmiddels 21-jarig mannenkoor. Dat is ook altijd een feest om te doen!"

Dat is hem ook aan te zien, want als hij er over praat, licht zijn hele gezicht op. "Ik heb al op veel plekken opgetreden, ook met bijvoorbeeld het Rembrandt Duo, waar ik als gastmuzikant meedoe met Eddie Hoorenman op accordeon en Huub Eikenboom als slagwerker. Ik ben bij Fortissimo een meespelend dirigent, want ik denk dat het belangrijker is om tijdens de repetities te dirigeren, dan tijdens een optreden. Dan moet het orkest het bijna vanzelf kunnen."

Ook toevallig: een paar weken geleden kreeg hij na afloop van de repetitie een cadeaubon, omdat hij met zijn 33 jaar al 25 jaar lid blijkt te zijn van Fortissimo. "En nog toevalliger: onze vereniging bestaat dit jaar ook 80 jaar, en dat vieren we met een uitvoering in de Stoomhal (Pakhuis Hollandia) in Wormer op 15 april a.s. Er zijn nog kaarten beschikbaar…"

Hij is er heel nuchter onder: de accordeon heeft hem gevonden en hij zou het nooit meer willen missen. Zijn ouders spelen geen instrument, maar hij hoopt dat zijn dochtertje de muziek wel gaat omarmen. Dat zou mooi zijn.