• Rein Wasscher

Burgerinitiatief, een AED redt levens!

KROMMENIE Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Bewoners hebben er onlangs zelf één aangeschaft.

Het initiatief van de bewoners Militaireweg, Busch in Krommenie én Busch en Dam in Uitgeest, wordt gewaardeerd door het college van B&W van Uitgeest. De initiatiefnemers kregen bezoek van wethouder A Tromp en mevrouw Y. Groen. De wethouder had lovende woorden over het initiatief. Hij overhandigde donderdagmiddag bloemen en een aardige attentie. De Gemeente Uitgeest onderzoekt de mogelijkheden om het aantal AED's in Uitgeest uit te breiden.

Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok. 

Ventrikelfibrilleren

Bij een hartstilstand staat het hart vaak niet helemaal stil, maar is er sprake van ventrikelfibrilleren. Door een snelle en chaotische prikkeling van de hartkamers, trekken deze niet meer samen. Een AED kan het hart resetten bij ventrikelfibrilleren. De hartspiercellen worden weer gelijkgeschakeld, waardoor het hart weer normaal gaat pompen. Dit noemt men ook wel defibrilleren. Door het gebruik van de AED kan het hartritme zich weer herstellen. Zonder AED zou dit niet kunnen.