• KK Media

Bouw moskee Ar-Rahma en Kleurrijk van start

ASSENDELFT Rond de klok van drieën lijkt het vrijdagmiddag in de buurt van de bouwplaats aan de Omweg 75 alsof er weinig te zien zal zijn. Er staat een tent waarin een aantal dames bezig zijn met hapjes, er lopen diverse bouwvakkers met helmen op hun hoofd en de heimachine brult af en toe vervaarlijk. Niets wijst nog op grote belangstelling. In de lucht trekt een koppel ooievaars klapwiekend voorbij.

Dat beeld wijzigt zich rap. Want na een ruim bemeten 'Zaans kwartiertje' stroomt het publiek toe. Onder hen onder meer landelijk DENK kopstuk ‎Tunahan Kuzu. Er heerst een opgewonden vrolijkheid. Iedereen valt elkaar om de schouders. Die opgewektheid is begrijpelijk. Na lange periode van al dan niet grote problemen kan dan eindelijk de eerste paal de grond in voor de Ar-Rahma en Kleurrijk moskee.

'De activiteiten van Moskee/ICC hebben het doel om de integratie, emancipatie en participatie in de maatschappij te bevorderen voor de achterban van de stichting, maar ook zeker voor de gemeenschap (bewoners) van Assendelft. Deze doelstelling realiseren wij middels het organiseren van educatieve, sociaal-culturele, sportieve, maatschappelijke en religieuze activiteiten. Alle activiteiten zijn voor zowel mannen als vrouwen, maar ook voor jong en oud' zo valt te lezen op de website van de Stichting Ar-Rahma en Kleurri.

Met het slaan van de eerste paal is een eerste echte zet gedaan. Voorlopig is er alleen nog maar budget om het gebouw casco te bouwen. Waar aanvankelijk voor bakstenen was gekozen is nu een soort Saens Groen dat de buitenzijde zal overheersen. Het gebouw is de samensmelting van liefst zes culturele stromingen. In Zaanstad zijn twaalf moskeeën.  Vertegenwoordigers van een aantal waren aanwezig bij dit feestelijke moment.

Stichtingsvoorzitter Nordin Nassla straalt van top tot teen. Hij weet als geen ander wat er allemaal gedaan is om zover te komen. Het is nu zo dat een buurtwerkgroep onder voorzitterschap van Johan Titsing meewerkt aan veel zaken rond de bouw en realisatie van de moskee.

Als de eerste paal eenmaal in de grond is verdwenen valt het op dat er op de aanpalende weg enorm veel auto's geparkeerd staan. Die zijn na de plechtigheid snel vertrokken en daalt de rust weer over de bouwplaats. De dames ruimen de restanten van de hapjes en de potten thee op.

'Op naar het weekeinde!'