• Robert Vos

Bezoek chocoladefabriek De Euforij

STREEK Chocoladefabriek De Euforij stelt op twee data in 'oktober cacaomaand' de deuren open voor het publiek. Een unieke kans op 17 en 24 oktober om meer te weten te komen over het proces van chocolade maken.

De Zaanstreek staat bekend om haar producten als de Zaanse mayonaise en mosterd. Daar is nu Zaanse chocolade bijgekomen met de komst van chocoladefabriek De Euforij in Wormerveer. Tijdens 'oktober cacaomaand' kun je de fabriek bezoeken voor een rondleiding en proeverij.

Tijdens het bezoek leer je over het productieproces van het maken van chocolade vanaf halffabrikaat. Want De Euforij maakt van de cacao halffabrikaten (cacaomassa, -boter en -poeder) die bij de cacaofabrieken van de band rollen, chocolade.

TRADITIONEEL RECEPT De chocolade wordt dus gemaakt van cacaomassa, - boter en suiker. In sommige varianten voegen we daar cacaopoeder of volle melkpoeder aan toe. Alle chocolade is volgens traditioneel recept gemaakt. Er worden geen cacao vervangers gebruikt, en in plaats van sojalecithine wordt er zonnebloemlecithine gebruikt.

ZAANSE CHOCOLADE Chocoladefabriek De Euforij maakt de chocolade samen met leveranciers, vaklieden, machines en ingrediënten uit de streek. En dat is handig, want er is veel van de kennis en ervaring bewaard gebleven. De chocolade wordt gemaakt op basis van oude, bewezen recepturen; toen cacao nog het allerbelangrijkste ingrediënt voor chocolade was.
BEZOEK Voor wie een bezoek wil brengen aan de fabriek, kan zich inschrijven door een mail te sturen aan chocolade@euforij.nl. Voor tien euro krijgt de bezoeker alles te weten over de fabriek, het chocolade maken (en proeven) en natuurlijk een heerlijke reep Zaanse chocolade mee. De eerste openstelling is vandaag. De tweede is in de herfstvakantie, op woensdag 24 oktober van 10.30 tot 12.00 uur. Er is plek voor maximaal 10 personen (entree vanaf 8 jaar en onder begeleiding) en vol = vol!