• Zelfs nu de Padlaan nog tweerichtingsverkeer is, is het al druk op de veel smallere Kruisstraat.

    Johan Lok

Bewoners Kruisstraat woedend over plannen gemeente

KROMMENIE De mededeling van gemeente Zaanstad dat de Padlaan weer éénrichtingsverkeer wordt, mag voor de bewoners daarvan dan goed nieuws zijn, veel andere Krommenieërs begrijpen er helemaal niets van. Doordat het Weiver ook weer dicht gaat, heeft dat flinke gevolgen voor de Kruisstraat. 'Het wordt hier dus straks megadruk,' vertelt een bezorgde en bize bewoonster van die straat.

Johan Lok

In de Kruisstraat snappen ze er helemaal niets van. De Padlaan werd tweerichtingsverkeer toen het Weiver wegens werkzaamheden dicht ging. Dat duurde allemaal langer dan verwacht, waardoor de gewijzigde verkeerssituatie ook bleef. Bezorgde en boze bewoners van de Padlaan dienden bezwaarschriften aan en vorige week vertelde René de Vries, beleidsmedewerker van gemeente Zaanstad, tijdens een bewonersbijeenkomst in De Palmboom dat de bezwaren gehonoreerd werden en dat de Padlaan per 1 november weer éénrichtingsverkeer zou worden.

Dat in de wetenschap dat het Weiver straks weer afgesloten voor verkeer zal zijn wegens de rioleringswerkzaamheden die daar gaan plaatsvinden. 'Dat verandert de zaak niet,' aldus De Vries. 'De Padlaan blijft ook dan eenrichtingsverkeer.'

'Dat betekent dus dat al het verkeer dat uit de richting van Wormerveer komt, straks alleen maar rechtsaf kan en door onze straat komt,' aldus een verontruste Kruisstraat-bewoonster. 'Kijk nou naar deze straat, die is veel smaller dan de Padlaan en voorzien van diverse snelheidsremmende obstakels. Dat kan toch helemaal niet. En waarop ging de Padlaan eerst wel open toen er op het Weiver werd gewerkt en is dat nu ineens niet nodig. Daar zit toch geen enkele logica in.'

Ook de winkeliers zijn niet echt blij met de afsluiting van de Padlaan vanaf de kant van Wormerveer. Winkeliersvereniging Doka startte een poll met de vraag voor of tegen tweerichtingsverkeer. Daaruit werd al snel duidelijk dat een overgrote meerderheid voor tweerichtingsverkeer op de Padlaan is. Zeker zolang het Weiver afgesloten is.