• Het Babbels Live Team

    FREE Fotografie

Babbels Live in weekend van 9 en 10 juni

KROMMENIE Het weekend van Babbels Live op 9 en 10 juni nadert en de voorbereidingen raken in een stroomversnelling. Het veld is in een prima staat, de basis voor het podium is gelegd. Een weetje: bij de afgifte van de eerste vergunning gaf de gemeente ook aan archeologen toestemming om wat bodemonderzoek te doen. Ze namen geen schoppen, maar een graafmachine en groeven kraters tot wel drie meter diep. Die moeten wel weer gevuld worden!

Er kan nog van alles gebeuren – denk aan de regen die bij een eerdere editie vlak voor het festival viel en waardoor met man en macht met waterstofzuigers aan de gang moest worden gegaan – maar je wilt zo veel als mogelijk uitsluiten. Ad de Lange heeft een grote groep mensen om zich verzamelt. Veel van hen werken vrijwillig mee om van het festival een groot feest te maken. De ticketverkoop was dit jaar uitbesteed, hetgeen veel rompslomp scheelde met bestellingen via de website en bij verkooppunten. Groot voordeel: de kaartjes zijn dit jaar goedkoper.

De marketing is van het grootste belang. Het publiek moet natuurlijk wel weten dát het evenement plaatsheeft, wanneer er waar. Al is BABBELS LIVE tot buiten de regio een begrip geworden. Je drukt posters, plaatst borden rond lantaarnpalen, tegen betaling, gedoogd of met toestemming en gratis zoals in Heemskerk. Er volgt voor de Nederlandstalige zaterdag reclame op Radio.nl en je zet de o zo belangrijke sociale media in. Een steen in het water die vele kringen veroorzaakt.

Je hebt twee van de grootste Nederlandse bands in je achtertuin en daarvoor moeten natuurlijk wel faciliteiten worden geschapen. Zo moeten de kleedkamers geschikt zijn voor minimaal vijftien personen, mag die zich niet verder dan tien meter van het podium bevinden, moet er warm water en een douche aanwezig zijn, een vast aantal handdoeken en comfortabele stoelen. Je huurt dus een luxe Portakabin Unit. De tafel dient ook gevuld te zijn met vers fruit, een voorgeschreven hoeveelheid watertjes, wijnen en sterkedrank. En met betrekking tot de catering kom je echt niet weg met broodjes ham en kaas.

De zangers met een achtergrondtape op zaterdag zijn meestal na een half uur weer weg omdat ze ook elders nog een optreden hebben. Voor de artiesten op de zondag heeft Ad de Lange chef Martin Blok, voormalig kok in en zaak met een Michelinster en nu leraar aan de koksvakschool, bereid gevonden om pakweg honderdtwintig couverts te koken voor bandleden, crew en aanhang. Daarvoor wordt een mobiele keuken aangerukt. Na het afbreken krijgen de roadies ook nog een middernachtelijke warme snack.

De geluidsinstallatie is natuurlijk van het grootste belang. Golden Earring speelde een extra set omdat de kwaliteit van de installatie hen beviel. Ook op dat gebied is het passen en meten. Er moeten banners gemaakt worden van de sponsorbedrijven. Zonder het bedrijfsleven is een dergelijk groot evenement minder gemakkelijk te realiseren. Er is uiteindelijk genoeg drank ingeslagen, de toiletunits zijn geplaatst. Kraampjes voor snacks zijn opgesteld. En dan kunnen de poorten open. Nog even langs de kaartcontrole en dan feest!