• De arena is uitgevlakt, het gras gemaaid, niets staat Babbels Live 2019 nog in de weg

    BDU Media
  • Ook de buren zijn verwittigd

    BDU Media
  • KK MEDIA
  • KK MEDIA
  • KK MEDIA
  • KK MEDIA
  • KK MEDIA

Alles in gereedheid voor BABBELS LIVE 2019

ASSENDELFT Derde Pinksterdag is in de Zaanstreek normaal gesproken een extra vrije dag. De Spaanse bezetters werden gedurende de Tachtigjarige oorlog op Tweede Pinksterdag 1574 van de Schans in Zaandam verdreven. Hetgeen een dag erna uitgebreid werd gevierd. Bovendien is het van oudsher bokjesdag, een dag waarop nieuwe vee werd gekocht op de verschillende koemarkten in de streek, zoals die in Purmerend.

Nieuwe aanwinsten die gelijk flink werden begoten. Vee wordt er op die dag niet meer verhandeld, de zomer wordt nog wel gevierd. Muziekfanaat Ad de Lange en zijn Babbels Live team gebruikten de Pinksterdagen echter om het feestterrein voor Babbels Live in gereedheid te brengen.


Het podium werd gebouwd en de daarachter gelegen Viplounge en de verblijven voor de artiesten. De plekken voor de verschillende aanbieders van etenswaren – van snacks tot en met sushi – zijn in
gereedheid gebracht. De verschillende bar-elementen zijn op hun plaats gezet. Bedenk alleen maar eens wat voor een enorme koelinstallaties er nodig zijn om alle drankjes op temperatuur te houden.


De weergoden lijken het festival overigens goed gezind, na een wisselvallige periode met veel wind en regen, wordt op 15 en 16 juni aanstaande een fijne voor-zomerse temperatuur verwacht. Niet te koud, niet te warm, ideaal om met een lekker drankje in de hand van de tientallen artiesten en bands te genieten. Er komt heel wat bij het organiseren van een dergelijk groot evenement kijken.


Allereerst moet je natuurlijk een terrein hebben. Waar eerdere versies van Babbels Live altijd op het sportterrein in Krommenie werden gehouden, heeft de gemeente, na lang wikken en wegen, het Omwegterrein in de nabijheid van de bekende linoleumfabriek in Assendelft beschikbaar gesteld.


Logistiek gezien een ideale plek. Goed bereikbaar, en veel gemakkelijker in te delen dat de sportvelden in Krommenie. Nadat de vergunning is geregeld moeten er artiesten en bands bereid gevonden worden om te komen optreden. Geen gemakkelijke opgave, want vele grote acts hebben rond deze tijd andere verplichtingen.

Er zijn in Nederland naar schatting rond de elfhonderd festivals van verschillende grootte, verdeeld over het jaar. Maar Ad de Lange heeft in de loop der jaren een zeer goed contact opgebouwd met de artiesten. Ze komen graag naar het belangrijkste muziekfestijn van de Zaanstreek vanwege de gemoedelijke sfeer, de goede organisatie en vooral ook vanwege het gezellige, enthousiaste publiek. Staat de line-up inmiddels vast, dan gaan er maanden aan voorbereiding aan het feestweekend vooraf.

In feite kun je daags na Babbels Live al weer beginnen met de voorbereidingen voor het volgende jaar. De beveiliging en de EHBO moet strak worden geregeld. Er zijn voor de duizenden bezoekers op beide dagen veel toiletgroepen nodig. Er zijn kluisjes nodig, een zeer ruime fietsenstalling. De bewegwijzering moet worden geregeld. Het voordeel van het jaar in jaar uit organiseren van een dergelijk evenement is dat er een handig draaiboek is gemaakt, dat elk jaar met ervaringen wordt aangevuld. Zo zal dit jaar het slot van beide avonden, beter worden gecoördineerd. Er zijn daartoe verbeterde uitgangspunten gecreëerd.

Tijdens Pinksteren wordt in het zuiden van het land traditioneel het Pinkpop Festival gehouden. Dit jaar al weer voor de vijftigste keer. Zo ver is Ad de Lange met Babbels Live nog niet, al organiseert hij bijna net zo lang allerlei muziekfestijnen in zijn vermaarde kroeg Babbels in Krommenie. Ad de Lange heeft wel iets weg van mister Pinkpop Jan Smeets. Ze organiseren beide met hart en ziel en een enthousiast, ervaren team hun festival, houden persoonlijk de gang van zaken heel precies in de gaten. Alles moet kloppen, de frietkar moet zogezegd niet scheef staan.

Hopelijk kan Ad de Lange op zondagavond 16 juni met een tevreden gevoel terugkijken op een geslaagd festival. En ook nog een beetje genieten van de muziek, van bijvoorbeeld het stukje 'Amstel Live'.

De artiesten die samen gaan optreden. Want daar is het hem in eerste instantie om te doen. Een fijn muziekfeest naar de Zaanstreek brengen.

De zaterdag is traditiegetrouw een Hollandse dag. Maar liefst vijftien acts zijn er te bewonderen, onder meer John West, Het MeezingTeam, Tino Martin, Lawineboys en Mental Theo. Op zondag is het de beurt aan de bands, met dit jaar wel heel bijzondere tribute acts. De Engelse formatie Killer Queen zet een met het grote voorbeeld te vergelijken show op. Het is alsof Freddy Mercury weer is opgestaan. Ook Johhny2bad, een UB 40 band, gaat veel verder dan een coverband.

Natuurlijk hebben de Memphis Maniacs, live-performers bij uitstek, weer een nieuw programma. De Haagse formatie Di-rect staat garant voor stevige rock en Rowwen Hèze – een week eerder nog een grote act op Pinkpop – is met de originele combinatie van folk, Tex-Mex en ballads de perfecte uitsmijter. Ad: 'Zolang als de gemeente voor een terrein zorgt, blijf ik dit Zaanse megamuziekfeest jaarlijks organiseren.'