• Mees bezig met het kunstwerk dat straks in het Rijksmuseum staat.

    Marijn Klous

4-jarige Mees treedt in Rembrandts voetsporen

ASSENDELFT Rembrandt van Rijn heeft nooit geweten dat heel veel mensen naar het Rijksmuseum komen om zich te vergapen aan bijvoorbeeld De Nachtwacht. Hij was al jaren overleden toen hij daar kwam te hangen. De 4-jarige Mees Klous heeft dat probleem niet. Haar werk is daar nu al te bewonderen.

Door Johan Lok

Ben je vier jaar, net naar de basisschool en dan kun je daar tijdens het kringgesprek vertellen dat één van jouw kunstwerken in het Rijksmuseum hangt.

Dat overkomt de Assendelftse Mees. Haar moeder Marijn legt uit hoe dat komt. 'We zagen in de Eropuit een stukje over een wedstrijd in verband met de 350ste sterfdag van de schilder. Je moest je bij het maken van je eigen werkstuk laten inspireren door Rembrandt.' Mees en haar oudere broer Mick (7) besloten mee te doen. Mick maakte een werkstuk van papier-maché en Mees koos voor een kleiwerk.

'Mees was die hele wedstrijd alweer vergeten. Ze was helemaal in de ban van het feit dat ze voor het eerst naar school mocht. Op haar school De Bijenkorf kon ze echter al snel trots vertellen dat haar werkstuk door was.

Er waren maar liefst zo'n 8400 inzendingen en Mees zat bij de laatste 600. Die werden uitgenodigd naar het museum te komen om hun kunstwerk aan te bieden. Om dat te vervoeren had Mees een schoenendoos versierd met goud en glitters. We werden daar heel leuk ontvangen. Het mooiste was wel dat Mees later te horen kreeg dat ze ook nog eens bij de laatste 350 zat, zodat haar kleiwerk te zien zal zijn in het Rijksmuseum.

Op 15 juli moeten we er dus weer heen, want dan is de officiële opening.' Broer Mick behoorde helaas niet tot de gelukkigen. Een andere Assendelftse wel, namelijk de 10-jarige Isabel Huijgen, die een portret tekende van Rembrandt. Mees had overigens gekozen om een aantal vrouwen die staan op de Nachtwacht af te beelden op een vlot.