• Partituur en affiche Mensch, durf te leven!

    G. Alsbach

Wint ‘Mensch durf te leven’ de Stuk van het Jaar verkiezing 2018?

17-10-2018, 15:55 | Lezersnieuws | Aimee

Gemeentearchief Zaanstad heeft de partituur en affiche van ‘Mensch durf te leven’ van Dirk Witte ingezonden als Stuk van het Jaar. Een prachtig, tijdloos en opstandig levenslied. Dit jaar vindt voor de vierde keer de landelijke verkiezing ‘Stuk van het Jaar’ plaats. In de maand oktober - tijdens de Maand van de Geschiedenis - kan iedereen stemmen op zijn/haar favoriete archiefstuk. Archieven laten hun mooiste stukken zien, dit jaar rond het thema ‘opstand’.

 

Dirk Witte (1885-1932) schreef in 1917 zijn lijflied ‘Mensch, durf te leven’. Hij kreeg landelijke bekendheid door de uitvoering van cabaretier Jean-Louis Pisuisse. Later zongen o.a. Ramses Shaffy, Huub van der Lubbe en Wende Snijders het. Het is een opstandige tekst van een individu tegen de mores van de maatschappij, waarin iedereen zich kan herkennen: “Je leeft maar heel kort, maar een enkelen keer, en als je straks anders wilt, kun je niet meer! … wat heeft Het Fatsoen voorgeschreven! Mensch, durf te leven!”

 

Er doen ruim 40 archieven uit het hele land mee. Stemmen kan tot en met woensdag 24 oktober op https://www.stukvanhetjaar.nl/zaanstad

De winnaar wordt op 27 oktober bekend gemaakt tijdens de Nacht van de Geschiedenis.