• de stiltewerkplekken op de gang

    Brigitta Hendriks

vinckhuysenschool faciliteert onderwijs van de toekomst

14-11-2018, 12:39 | Lezersnieuws | OBS

De bijna 80-jarige Vinckhuysenschool te West Graftdijk heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in het onderwijs van de toekomst. Midden tussen de dorpen en weilanden, in een duurzaam verbouwd en knus schoolgebouw, huist sinds het schooljaar 2018-2019 het meest moderne onderwijs gebaseerd op individuele leerlijnen en zelfstandigheid, maar ook op veel samenwerken.

Via een nieuw systeem van individuele planning, eigen leertempo, korte instructies en vrije keuze van werkplek zijn de ouderwetse klaslokalen van naam veranderd. In plaats van het lokaal van groep 8, het kleuterlokaal of de aula zijn er nu namen als de dijk, de polder, het dorp (aula) of het kanaal (gang). Na korte klassikale instructies werken de leerlingen op een stilteplek of juist in een ruimte waar samengewerkt mag worden aan hun opdrachten. Leerkrachten en een onderwijsassistent lopen rond en helpen bij vragen en besteden extra aandacht waar nodig is. Via een eigen vrolijk gekleurde planning werken de kinderen aan de eigen weektaken. Lopen ze even vast en wachten ze op extra instructie, dan wordt er gewerkt aan een andere taak. De volgorde bepalen de leerlingen zelf.

Bij de voorbereiding van het nieuwe onderwijssysteem, tijdens de zogenaamde proeftuinen, dwaalden de meeste ouders af naar hun eigen schooltijd. De tijd waarin klassikaal langdradige lessen werden gegeven met het doel iedereen dezelfde basis mee te geven behoort tot het verleden. Geen verveling meer of risico de lesstof niet te kunnen bijbenen. Dit systeem bereidt de leerlingen voor op de huidige en toekomstige maatschappij waarin flexplekken, samenwerken en benutten van de individuele kwaliteiten steeds meer centraal staan!

Ondanks dat het soms nog best even lastig is om op de juiste momenten stil te zijn of individueel te werken is de leerlingenraad erg positief. De speciaal gevormde adviescommissie van leerlingen uit alle groepen besliste in de afgelopen periode vaak mee. De adviezen worden zodanig geïntegreerd dat er nu naast een gezonde werklust vooral ook een erg leuke nieuwe school is ontstaan waar menig oud-leerling jaloers op kan zijn

Wilt u meer weten of in de praktijk zien hoe het eraan toe gaat? Kom dan een kijkje nemen in deze moderne maar knusse brede school met het nieuwe moderne onderwijs, buitenschoolse opvang en een mooi naschools aanbod. Bel met de directie van de Vinckhuysenschool via 075-6411387 voor een afspraak of vraag een willekeurige ouder om de kersverse ervaringen