• Colette de Bruin, grondlegger van de Geef me de 5-methodiek

    Joyce Goverde

Lezing ‘Dit is autisme’ komt naar Amstelveen

27-12-2018, 08:29 | Lezersnieuws | Brenda

Wegens overweldigende belangstelling herhaald.

Op 8 januari komt Geef me de 5 met haar lezing ‘Dit is autisme’ naar Schouwburg Amstelveen. In 2017-2018 woonden ruim 20.000 mensen deze lezing en de lezing ‘De aanpak bij Autisme’ bij, grotendeels in uitverkochte zalen. Reden voor Geef me de 5 om van oktober 2018 tot en met mei 2019 nogmaals alle twaalf de provincies aan te doen.

Na Amstelveen is de lezing ‘Dit is autisme’ alleen nog bij te wonen in Doetinchem, Heerlen, Schiedam, Leeuwarden, Groningen en Genk.

 

Geef me de 5 is een methodiek die ouders en professionals kunnen inzetten bij de begeleiding van kinderen en volwassenen met autisme. Dit leidt tot meer positief contact, minder ongewenst of onhandelbaar gedrag en een groter ontwikkelingsperspectief voor mensen met autisme.

 

‘Ik zie nog zo veel schrijnende situaties in gezinnen, op scholen en in zorginstellingen, dat kan echt anders’, vertelt Geef me de 5-grondlegger en orthopedagogisch gedragsdeskundige Colette de Bruin. ‘Als je weet wat er gebeurt in het brein van iemand met autisme, kun je het gedrag dat daaruit volgt plaatsen én er anders mee omgaan. Niemand met autisme gedraagt zich met opzet vervelend. Repeterend gedrag, niet doen wat je vraagt, plotselinge woede-uitbarstingen, niet zelfstandig zijn in taken waarbij dat wel zou moeten gezien de leeftijd, het zijn allemaal signalen. Daarachter schuilt een grote hulpvraag. Als je die herkent als ouder, leerkracht of zorgprofessional, kun je rust en duidelijkheid scheppen en toewerken naar meer zelfstandigheid. Ga terug naar de oorzaak van het gedrag en stem daar je aanpak op af.’

De Bruin schreef er diverse boeken over. In de lezing ‘Dit is autisme’, naar het gelijknamige boek, neemt zij samen met dr. Fabiënne Naber (neurofysisch gedragswetenschapper) hun toehoorders mee op reis door het brein. Ze vertellen wat er, bij iemand met autisme, anders gaat in de informatieverwerking en wat het gevolg daarvan is. Na deze inspirerende avond begrijp je autisme pas écht.

 

De toegangsprijs voor de lezingen is € 15,00. Vooraf reserveren is noodzakelijk. Data en locaties staan vermeld op www.geefmede5.nl/lezingen/aanbod.