• De leeuwen maken een rondje langs de winkels.

  Flora Wong
 • Op weg naar het Marktplein.

  Flora Wong
 • Kung fu-leeuwen in Wormerveer.

  Flora Wong
 • Spektakel tijdens de demonstratie.

  Flora Wong
 • De leeuwendans startte in de kung fu-school.

  Flora Wong

Drie kung fu-leeuwen op Marktplein

23-09-2018, 10:21 | Lezersnieuws | Hotze

Kung fu-school Xin Yi liet afgelopen zaterdag maar liefst drie Chinese leeuwen los op het Wormerveerse Marktplein. De leeuwendans, onder luide begeleiding van traditionele slaginstrumenten, vormde de inleiding van een spectaculaire demonstratie in het kader van de jaarlijkse open dag.

Voor het eerst in het pakweg zevenjarige bestaan van Xin Yi lijnde de school drie leeuwen uit eigen gelederen op. “De leeuwendans is een mooi maar moeilijk onderdeel van de traditionele stijl die wij beoefenen”, aldus Song Hieng Hau, initiatiefnemer en sifu (leraar) van Xin Yi. “Inmiddels hebben we een groep leden die lang genoeg traint om dit aan te kunnen.”
Na de leeuwendans en een korte optocht rond het plein toonden de leden van de kung fu-school hun kunsten. Allereerst was er een tai chi-demonstratie, waarbij voor het eerst in tweetallen interne technieken werden getoond. Kracht en bewegingen worden hierbij door concentratie en gevoel in gang gezet. Vervolgens startte een spectaculaire kung fu-show door jong en oud – vol sprongen, traptechnieken, wapen- en handvormen. Een vier-persoonsgevecht door de grootste Xin Yi-talenten vormde een waardige afsluiter.

Moraliteit
Voorafgaand aan de demonstratie legde een van de oudere leden, Chi-Liong Chen, in de school aan het Krommenieërpad uit waar traditionele kung fu voor staat. Dit draait niet alleen om fysieke prestaties, maar ook om de moraliteit: houding en gedrag tegenover anderen. “De leraar van mijn kung fu-leraar vertelde ooit dat je prestaties gerust wat minder mogen zijn, zolang je moraliteit maar goed is. Respect, eer en loyaliteit zijn voor ons heel belangrijk.”
Kijk voor meer informatie op www.kungfuxinyi.com.