• meisje eet broccoli

    uit beeldbank Smallsteps

Alle peuters aan de broccoli bij kinderopvang Kabouters

23-05-2019, 14:43 | Lezersnieuws | Liesbeth

Op de kinderdagverblijven van Smallsteps openen de peuters deze week in ruim 600 groepen een wel heel bijzonder koffertje. Ook Smallsteps Kabouters uit Krommenie doet mee. De Smaaksafari-koffer zit boordevol activiteiten om de kinderen enthousiast te maken voor groente. Deze keer: de broccoli.


Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 60 procent van de kinderen onvoldoende groente eet. De soms wat bittere smaak is echt wennen voor ze. Terwijl de voedingsstoffen in groenten als wortels, bieten en broccoli, onmisbaar zijn in een gezond voedingspatroon. En kinderen die al op jonge leeftijd gezond leren eten, blijven dat vaak hun leven lang doen.

De kracht van herhaling

Jonge kinderen ervaren de smaak en textuur van groente heel anders dan volwassenen. Ze moeten wel 10 tot 15 keer proeven voor ze een nieuwe smaak leren kennen. Smaakontwikkeling vraagt dus om herhaling, tijd en geduld. De eerste 1.000 levensdagen zijn daarbij cruciaal. Het kinderdagverblijf is dan ook de plek bij uitstek om op Samen met vaste voedingspartner Madaga neemt Smallsteps de kinderen mee op Smaaksafari. Een uniek concept om kinderen op speelse wijze groente te laten ontdekken.

Spelenderwijs smaken ontdekken

Samen met hun vriendjes en de pedagogisch medewerkers gaan de peuters twee weken lang elke dag aan de slag met de activiteiten uit de Smaaksafari-koffer: proeven, knutselen, koken, (voor)lezen, bewegen. Want ook broccoli-verstoppertje motiveert kinderen om toch een hapje te nemen van de rauwe of gestoomde broccoli en het broccoli-koekje of -cakeje. Niets moet, maar zo wordt het wel heel aantrekkelijk om mee te doen.

Liesbeth Vrasdonk, locatiemanager Smallsteps Kabouters: “De kinderen zijn gewend om groenten en rauwkost te proberen op het kinderdagverblijf. Als ze worden opgehaald aan het einde van de dag, hebben ze al een hele portie op. Onze pedagogisch medewerkers zijn inmiddels experts op het gebied van smaakontwikkeling. Zij maken er een succes van.”