• Moeder en dochter druk bezig met het determineren van de plantjes

    Jaap van Harlingen

NATUURDAG OP DE RODENBURGHOEVE

09-05-2018, 12:02 | Lezersnieuws | Cor van Dongen

Datum:

zaterdag 19 mei 2018, 10:00 tot 13:00

Locatie:

Krommeniedijk 182
Krommeniedijk
Krommenie

Wel eens een geelgerande watertor gezien die op insecten jaagt? Of een waterschorpioen die een ruggezwemmer oppeuzelt? Dat zou zo maar kunnen gebeuren, als we de met schepnetjes uit de sloten geviste visjes en waterdiertjes met het vergrootglas en zoektabellen nader zullen bekijken. Leuk voor de kinderen en voor de volwassenen tevens een leerzaam onderzoek naar de kwaliteit van het slootwater.
De waterdiertjesactiviteiten vormen maar onderdeel uit het natuurprogramma van deze dag; er valt van alles te beleven en te doen. Onder leiding van een gids speuren we met de beschikbare verrekijkers het gebied rond de hoeve af naar (broedende) weidevogels. Met de oer-Hollandse grutto: de biologisch/dynamische hoeve laat nog volop ruimte aan de natuur en daar gedijt de grutto. In de beplanting en de bomen op het terrein van de boerderij en de camping zitten diverse tuin- en parkvogels. Leuke wedstrijd: wie ziet vandaag de meeste vogelsoorten?! Een bijzondere vogel, die vrijwel elk jaar een nest heeft op de boerderij, is de kerkuil. Wat peuzelen deze uil en andere roofvogels eigenlijk op? Door de braakballen van deze vogels uit te pluizen komen we dat ongetwijfeld aan de weet. Op het terrein van boerderij is een klein wandelparcours uitgezet dat langs een dozijn (vaak nog bloeiende) plantensoorten loopt. Zal het de kids, misschien met wat hulp van hun (groot)ouders, lukken om met de aanwezige plantenboeken en -tabellen de namen van deze soorten te achterhalen? Pinksterbloemen, die vroeger de weidevelden paars kleurden? Die zullen deze dag v??r Pinsteren toch nog niet uitgebloeid zijn! Wat op een boerderij natuurlijk niet mag ontbreken, is het brengen van een bezoekje aan de lammetjes en jonge kalveren die deze lente zijn geboren. Om na afloop een bezoekje te brengen aan de kantine voor een kopje koffie, thee of een glas limonade met een kleine versnapering. Voor de kinderen zijn er pannenkoeken. ?t Belooft een leuke dag in de natuur van het boerenland te worden!

Natuurochtend op zaterdag 19 mei van 10 tot 13 uur op de Rodenburghoeve, Busch en Dam 22, Uitgeest/Krommeniedijk. Gratis toegang!