• Johan Lok

Zaans Showorkest

De komende maanden is het Zaans Showorkest maar liefst tweemaal in het Zaantheater te vinden. Dat is niet ieder Zaans orkest gegeven. Eerlijk gezegd maken ze op 17 april deel uit van de voorstelling Brel & Brass van Micheline van Hautem, maar toch… Zaantheater is Zaantheater.

Op 27 mei is het weer tijd voor Voices In Harmony. Na zo'n voorstelling in 2016 en 2017, doen ze het dit jaar nog eens dunnetjes over. Je kunt zo langzamerhand dus best wel van een traditie beginnen te spreken. De muzikanten doen dit met een bijzonder doel, namelijk jonge zangtalenten de kans geven een keer op te kunnen treden met een groot orkest in een grote zaal. Ook dit keer zullen diverse jonge zangers en zangeressen uit de Zaanstreek hun opwachting maken.

En het allerleukste daarvan is wel dat al die zangers en zangeressen hun eigen stijl hebben, waardoor de avond dus.heel gevarieerd wordt. Het wordt genieten van hedendaagse pop, swing, kleinkunst en musical. Maar ook klassiek komt voorbij. Henk Ummels krijgt daar z'n handen vol aan, maar de dirigent kennende is die taak hem wel toevertrouwd.

Het bijzondere van het Zaans Showorkest is dat het is voortgekomen uit een traditionele harmonievereniging, namelijk de Verkade Harmonie. Die begon ooit met het geven van Nieuwjaarsconcerten. Dat groeide uit tot geweldige showavonden en zo ontstond het Verkade Showorkest.

Op 30 september 2009 besloot dat zelfstandig verder te gaan en dat werd het huidige Zaans Showorkest. In januari waren ze nog te zien in het Zaantheater met de show Sound Of Silence, waaraan weer werd meegewerkt door zangers en zangeressen die in een eerdere editie van Voices In Harmony te horen waren geweest. Grote kans dus, dat enkele van de deelnemers aan de editie van 27 mei later ook weer bij het Zaans Showorkest te horen zullen zijn.

Dat maakt gelijk ook duidelijk hoe ver een idee kan reiken. Want als de Verkade Harmonie niet had besloten eens wat meer show te gaan brengen, hadden inmiddels al heel wat bijzondere muziekavonden nooit plaatsgevonden. Het kan dus nooit kwaad om binnen een vereniging een nieuw idee een serieuze kans te geven.

Maar voordat het in mei zover is, eerst nog Brel & Brass op 17 april. De Vlaamse Micheline van Hautem, door velen liefkozend Mich genoemd, vertolkt die avond voornamelijk nummers van Jacques Brel. Ze werkt daarbij samen met plaatselijke verenigingen en heeft in het Zaantheater dus voor het Zaans Showorkest gekozen.