• Johan Lok.

    Kees Klinkenberg

'You'

Ik zou graag vertellen dat ik heel wat uren heb doorgebracht in het Typhoongebouw in Zaandam, tikkend aan stukjes bestemd voor de krant. Maar niets is minder waar. Ik werkte freelance voor het dagblad en mijn stukjes tikte ik gewoon thuis. Op de Uitweg hadden we een groene PTT-brievenbus en daar deed ik de volgetikte velletjes in. E-mail bestond in die tijd immers nog niet. Op gegeven moment kwam er dan een auto voorgereden, die de copy ophaalde. Anders was dat als je op vrijdagavond een klusje had dat zaterdag in de krant moest. De Typhoon was door de weeks een middagkrant, maar verscheen op zaterdag in de ochtend. Dus moest de tekst om 11 uur in Zaandam zijn en moest je zo snel mogelijk na afloop naar de Westzijde te komen om het verhaal daar ter plekke te tikken.

Toevallig was ik er een aantal maanden geleden nog toen ik een afspraak had met de sportredactie van Dagblad Zaanstreek. Het overgrote deel van het gebouw stond toen al leeg en met name op de tweede verdieping zag dat er naargeestig uit.

Maar dat gaat veranderen. Het oude gebouw wordt namelijk omgetoverd in een heus hotel. Wie dacht dat dat het Typhoon Hotel gaat heten, komt overigens bedrogen uit. De naam wordt You', dat je, net als de meidengroep Luv' met een ' achter de naam schrijft. Een internationale naam en de ' erachter maakt het marketingtechnisch makkelijk er van alles achter te plakken.

Er komen in het nieuwe hotel tussen de 60 en de 70 kamers. Uiteraard wordt de herkomst niet vergeten. De bedoeling is dat er een permanente expositie over verzetskrant De Typhoon in het hotel gaat komen. Daarvoor wordt ongeveer tien tot twintig vierkante meter ingeruimd. Op die manier kunnen de gasten de geschiedenis van het gebouw waarin ze verblijven leren kennen.

In het hotel komt overigens geen restaurant. Gasten kunnen er straks alleen ontbijten en lunchen. Dineren moet dus in één van de restaurants in de buurt van het hotel. Het gaat overigens nog anderhalf jaar duren voordat You' de deuren zal openen. De planning is om de komende zomer te starten met de verbouwing, waarna er vanaf de zomer van 2019 overnacht kan worden. Ik ga er absoluut een keertje een nachtje slapen. Om dan na het ontbijt als een echte toerist de Zaanse Schans te bezoeken. Want, waarschijnlijk net als heel veel andere Zaankanters, ben ik daar al jaren niet meer geweest.