• Johan Lok

Ploggen

Zo nu en dan leer je zomaar weer nieuwe woorden en begrippen. Ik had bijvoorbeeld nog nooit van ploggen gehoord. En dat terwijl plogging toch genomineerd was als Van Dale-woord van het afgelopen jaar, maar het uiteindelijk verloor van het woord blokkeerfries.

Plogging blijkt een uit Scandinavië overgewaaide vorm van fitness, die bestaat uit een combinatie van wat de Zweden plocka noemen en joggen. Plocka staat voor plukken, dan wel verzamelen.

De Zweed Erik Ahlström wordt gezien als de oprichter van deze plogger-beweging. Hij begon daarmee toen hij in 2016, na jaren in het Noorden van Zweden te hebben gewoond, terugkeerde naar Stockholm en schrok van het vele zwerfafval in die stad.

Ploggen blijkt effectiever te zijn dan gewoon een stuk hardlopen. Dat komt door het vele bukken en weer omhoog komen. Daardoor zet je namelijk je bilspieren en hamstrings volop aan het werk.

Tijdens het hardlopen verzamel je vervolgens zwerfafval. Daarmee dien je dus een dubbel doel. Het is immers goed voor je gezondheid en zorgt voor een betere conditie, maar het is ook nog eens goed voor het milieu.

Iemand die er verstand van heeft, legde me uit dat je door dat afvalrapen met een perfecte intervaltraining bezig bent. En dat zorgt voor een snellere vetverbranding en minder verzuring.

Het schijnt zo langzamerhand een ware hype aan het worden te zijn. Er worden steeds meer zogenaamde plogruns georganiseerd.

En mocht hardlopen en vuil rapen u nu net iets te snel gaan, dan blijkt u ook te kunnen kiezen voor plandelen. Dat is een combinatie van zwerfafval rapen en wandelen. Daarvoor ontstaan er her en der in het land zogenaamde plandelgroepen. Groepen die er wekelijks of maandelijks op uit trekken om zwerfafval op te ruimen. Het is een leuke manier om andere mensen te leren kennen, gezond bezig te zijn en de buurt een beetje schoon te houden.

'Het lijkt misschien een druppel op een gloeiende plaat,' zo legde een milieudeskundige uit. 'Maar als iedereen iedere dag een stuk plastic van de straat zou opruimen, zou dat al heel veel schelen. En als mensen je dat zien doen, inspireert het ze misschien om dat zelf ook te doen. Of om niet zonder na te denken zomaar iets op straat te gooien.'

In de Zaanstreek gaat er op 20 maart geplogd worden. Niemand minder dan de Zaandamse acteur, danser en choreograaf Juvat Westendorp geeft in Zaandam het startsein van die actie, die om 16.00 uur van start gaat vanaf de Weiteveen 29 in Zaandam.