• Foto: Jasper Lok

Piet Bleeker

Met hardlopen kwam ik in aanraking toen ik de HAVO deed op Bertrand Russell. We moesten toen regelmatig een rondje Ham lopen tijdens de gymles. Nou zat ik in de klas met Melchert Kok en dat was tijdens gym best wel demotiverend. Melchert liep namelijk al aan de andere kant van de Ham als wij net enigszins op gang waren gekomen.

Later werd ik lid van toerclub Le Champion. 's Zomers werd er volop gefietst. In de wintermaanden werden de fietskilometerboekjes ingeruild voor hardloopkilometerboekjes. Samen met mijn vader besloot ik daar ook aan mee te gaan doen. Eerst afstanden van zo'n 4 kilometer en toen dat aardig ging, werden de afstanden steeds een aantal kilometers langer. Tot we uiteindelijk de uitdaging aangingen om mee te doen aan de halve marathon in Egmond aan Zee. Wat een eind was dat, zeker met het laatste deel over een rul strand, tegen wind richting een vuurtoren die maar niet dichterbij leek te komen. Daarom ook heb ik zoveel bewondering voor mensen die zonder problemen de hele marathon aangaan: 42 kilometer en 195 meter. Ik moest er destijds namelijk niet aan denken dat ik na het bereiken van de finish diezelfde afstand nog een keer zou moeten afleggen.

Piet Bleeker deed dat wel. De oud-Krommenieër, die afgelopen week op 89-jarige leeftijd overleed mocht zich de eerste Nederlander noemen die een marathon won. Dat deed hij in 1957 in Enschede. Hij plaatste zich zelfs voor de Olympische Spelen van 1960 in Rome, maar had de pech dat hij die moest missen door een blessure.

Piet was geen geboren Krommenieër, hij kwam ter wereld in Heerhugowaard. Door zijn werk bij de Forbo kwam hij echter deze kant op en verhuisde hij van het Alkmaarse Olympus naar Lycurgus. Daar leerde hij zijn vrouw Jopie kennen, die de vijfkamp deed.

In 1962 raakte Lycurgus de beide atleten helaas kwijt, doordat ze naar Beverwijk verhuisden. Daar werden ze lid van DEM. Piet ging bij die club, nadat hij door een blessure zelf niet meer actief kon zijn als atleet, aan de slag als trainer en coach. Hij werd vanwege al zijn activiteiten in 2002 zelfs geridderd.

Piet deed bij de Beverwijkse club ook veel andere klusjes, zo meldt DEM-secretaris Jacques Niesten. Die herinnert zich nog een Vomarbonnen-actie die ooit plaatsvond. 'Piet ging daarbij zelfs zover dat hij de kassabonnen streek voordat hij ze inleverde.'