• Johan Lok

Padelen

In het kader van voor mij onbekende woorden met een p schreef ik een paar weken geleden een column over ploggen. Ditmaal wil ik het met u hebben over padelen. Ik ga er tenminste vanuit dat iemand die aan padel doet aan het padelen is.

Padel is een racket- en balsport voor twee spelers of voor paren. Het blijkt een mix van tennis en squash te zijn. Padel wordt gespeeld met een bal die lijkt op een tennisbal, die met de houten racket over een net gespeeld moet worden. Dat gebeurt echter in een ruimte met wanden er omheen. De bal moet over het net op de speelhelft van de tegenstander(s) geslagen worden, zonder dat de bal eerst een van de wanden raakt. Het doel daarbij is om de tegenstander(s) te beletten de bal terug te slaan. Die blijft in het spel als deze eerst de grond raakt en nadien een van de wanden. Dat zorgt voor langere rally's en meer spelplezier. Dat maakt ook duidelijk dat tactiek bij padel veel belangrijker is dan kracht, aangezien de bal steeds kan terugkeren.

Padel bestaat overigens al sinds 1969. Het blijkt te zijn ontstaan in de Mexicaanse badplaats Acapulco en werd bedacht door een rijke zakenman, luisterend naar de naam Enrique Corcuera. Hij bedacht padel omdat hij bij zijn huis niet genoeg plaats had om een tennisbaan aan te laten leggen. Hij bakende daarom een terrein van 10 bij 20 meter af met daaromheen muren van 3 tot 4 meter hoog.

Padel werd in eerste instantie alleen gespeeld door de Mexicaanse elite. Maar via een Spaanse vriend van Corcuera, Alfonso De Hohenlohe, werd padel uiteindelijk ook in Spanje geïntroduceerd. Padel werd daar een stuk bekender omdat koning Juan Carlos en ook voormalig Wimbledon-winnaar Manolo Santana het gingen spelen.

Via een vriend van De Hohenlohe kwam padel in Argentinië terecht en daar groeide het zelfs uit tot een nationale sport met 10.000 terreinen en 2 miljoen beoefenaars. In 1992 vond het allereerste WK padel plaats. Dat gebeurde in Sevilla.

In Nederland kwamen de eerste banen in Vijfhuizen en Spijkenisse en in 2013 deden er voor het eerst Nederlanders mee aan het WK. Daar werd dat jaar een veertiende plaats behaald.

Om ons heen in Noord-Holland blijkt padel overal te worden gespeeld, maar in de Zaanstreek gebeurt dat nog nergens. Daar gaat echter verandering in komen, aangezien KLTV de komende zomer de eerste twee Zaanse padelbanen gaat aanleggen. Voorzitter Mark Sijthoff van KLTV hoopt dat daar in september de eerste padelwestrijden gespeeld kunnen worden.