• Johan Lok

Nieuw huis (2)

Vorige week maakte ik u deelgenoot van onze plannen voor de aanschaf van een tweede huis, een leuk chalet aan het water en uitkijkend over landerijen. Het kopen daarvan leek mij het grootste probleem in een tijd dat iedereen op zoek is naar een huis. Maar dat bleek juist het minste probleem. We waren er eigenlijk heel snel uit met de verkopende partij. Daarna begonnen echter de problemen. Aangezien we trouw de hypotheek hadden betaald, zelfs hadden afgelost, ik een goed vast salaris heb, Erna maandelijks het nodige verdient en ik nog een aantal leuke schnabbels heb, dachten we een prima partij te zijn. 'We sluiten jullie bestaande hypotheek over en nemen daar dan gelijk de nieuwe woning in mee,' zo stelde onze financieel adviseur voor.

Dat leek een prima idee, ware het niet dat onze hypotheekverstrekker daar niet in meeging door de bijzondere aankoop van onze woning. We hebben onze huurwoning destijds gekocht van de woningbouwvereniging. Dat was echter gebeurd met Koopgarant, wat betekent dat de woningbouwvereniging de woning terugkoopt als wij hem kwijt willen. Dat scheelde destijds een hoop geld, maar zorgde nu dus voor problemen.

Op een andere manier geld lenen, was ook bijna onmogelijk. Het loon van Erna was niet vast, evenals mijn bijverdiensten, dus werden niet meegeteld. Daarbij waren we ook te oud. Ik ben 58 en Erna 60 en daardoor vonden ze ons een te onzekere factor, wat betreft terugbetalen. Terwijl we zelf het idee hebben dat nog in de bloei van ons leven zijn, denken de banken daar dus heel anders over. Aangezien ze destijds tijdens de crisis zelf letterlijk bijna omvielen, zijn ze blijkbaar bang dat wij dat ook snel zullen doen. 'Dus helaas, meneer. We kunnen u niet helpen,' was het antwoord.

Nu waren we al zo ver, dat we niet wilden opgeven. En dan ben je dus 58 en moet je je ouders vragen of zij je misschien wat kunnen lenen. Want een groot deel konden we zelf wel ophoesten, maar alles ging niet lukken. Uiteraard zeiden zowel mijn ouders als die van Erna gelijk ja, zodat we de notaris van de verkopende partij eindelijk groen licht konden geven.

Het maakt ook gelijk duidelijk waarom zoveel jongeren verplicht thuis moeten blijven wonen. Banken zeggen namelijk vrijwel gelijk nee tegen plannen om iets te kopen. De regering wil wel dat het geld uitgegeven en niet opgepot moet worden, maar wanneer je vervolgens iets wilt, is dat echter nauwelijks mogelijk.

Wij kunnen binnenkort echter tekenen en een fles champagne openen. Mocht u ook plannen hebben, dan wens ik u veel succes.