• Johan Lok

Kerst

Nog een paar dagen en dan is het Kerst. Eigenlijk begint dat al gelijk na Sinterklaas. Daarvoor wil ik er nog niets van weten. Als Sinterklaas kreeg ik ooit een keer een stoel toegewezen naast de kerstboom. Beetje vreemde combinatie, vond ik zelf.

Sky Radio begint al met het uitzenden van kerstnummers als de Spaanse Goedheiligman nog in het land is. Die schakel is dus pas op 6 december weer in. En dan mag het wat mij betreft ook losbarsten. We kwamen dit jaar al redelijk snel in de stemming. Vorige week woensdag werden in het Agathepark voor het eerst in Krommenie de lichtjes in een kerstboom ontstoken. Op diverse plaatsen is dat al jaren een traditie en die kennen we nu in Krommenie dus ook. Want de nieuwe werkgroep die actief is in het park wil dat jaarlijks gaan organiseren. Niet onterecht, want het was gezellig druk rond de boom. Er werd warme chocolademelk en glühwein geschonken en er kon meegezongen worden met kerstliedjes dan wel kerst-gerelateerde liedjes, gezongen door vocalgroup Saensation onder leiding van Ingrid de Goede.

Een dag later een hele andere kerstsfeer in het Zaantheater. Daar werd het 20-jarig bestaan (wat vliegt de tijd toch) van het Zaandamse theater gevierd met een weeklang de voorstelling De Notenkraker. Het alom bekende verhaal dat speelt rond de kerstboom en de kerstgeschenken. In deze amateurversie met heel veel Zaankanters op het toneel zaten diverse verwijzingen naar de Zaanstreek. Het werd een hele leuke voorstelling, waarbij we zelfs oud-burgemeester Geke Faber in actie zagen.

En alsof dat nog niet genoeg was, was het de zondag daarop tijd voor de Dickens Kerstmarkt in het centrum van Krommenie. Zondagochtend was er even het idee dat het een Kerstmarkt in stijl zou worden, namelijk wit van de sneeuw. Net als vorig jaar toen echter de markt zelf helaas niet doorging vanwege de verwachte, maar nooit gekomen storm.

Wit was het helaas niet echt meer in het centrum, aangezien de meeste sneeuw alweer was weg gedooid toen de markt van start ging. Dat mocht de pret echter niet drukken. Het was gezellig druk in het centrum en er kon volop bijgepraat worden met bekenden die je op de markt tegen het lijf liep. Ook kon er lekker iets gedronken of gegeten worden. Maar ook meegezongen worden met kerstliedjes die her en der te horen waren. En dan moeten de echte kerstdagen nog beginnen. Namens iedereen van de Krommenieër hoop ik dat het hele gezellige dagen zullen worden. Geniet van de gezelligheid, van lekker eten en van de eventuele cadeautjes onder de Kerstboom.