• Johan Lok

Kerk Krommeniedijk

Iedere derde zondag van de maand is er open huis in de kerk van Krommeniedijk. Er zijn dan vrijwilligers aanwezig die vragen beantwoorden en leuke weetjes vertellen over de kerk. Ze leiden iedereen graag rond, maar u mag uiteraard ook even plaatsnemen in één van de kerkbanken om te genieten van de rust en de stilte in het Krommeniedijker kerkje.

Zelf ben ik er onlangs ook weer eens binnengelopen. Ik was er al jaren niet geweest. Vroeger moest ik er voor de Typhoon nog wel eens heen om een concert te recenseren en ik was er ook voor Onze Krant toen er in de jaren tachtig opnamen plaatsvonden voor de film De Aanslag, die in 1987 in Amerika een Oscar won. Of de scène in Krommeniedijk daarbij medebepalend zal zijn geweest is natuurlijk niet te zeggen.

Tijdens mijn bezoek kreeg ik een rondleiding en mocht ik ook boven bij het orgel kijken. De kerk werd in gebruik genomen in 1755. Dat wordt ook duidelijk gemaakt op de wit marmeren gedenksteen boven de consistoriekamer. 'Door d'alverslijtbrn tyt was de oude kerk versleeten', staat daar onder meer op te lezen.

Wist u bijvoorbeeld dat de kerk een dodemanspoortje heeft. Die deur werd gebruikt bij begrafenissen. Het stoffelijk overschot ging via de hoofdingang de kerk in en werd daarna, via het dodemanspoortje, naar de begraafplaats gedragen.

Ook bijzonder: Op 1 maart 1949 stormde het zo hevig, dat diverse pannen van de kerk waaiden. Dat waren geglazuurde, zwarte pannen. Dat soort pannen was echter niet meer te vinden, dus werd gekozen voor gesmoorde grijze pannen. Maar dat was natuurlijk geen gezicht. Dus werden, met behulp van diverse Krommeniedijkers, zwarte pannen van de achterkant van het dak gehaald en aan de voorkant geplaatst en werd het ontstane gat met de grijze pannen gedicht. Op die manier zag de kerk er vanaf de weg weer netjes uit.

En naar verluidt heeft de beroemde en in 2015 overleden Krommenieër alt Aafje Heynis op 29 augustus 1943 haar allereerste publiekelijke optreden in de kerk in Krommeniedijk gegeven.

De kerk heeft ook een aantal jaren een stompe toren gehad. In 1913 bleek de spits namelijk zo slecht te zijn dat hij wegens instortingsgevaar gesloopt moest worden. Wegens geldgebrek duurde het vervolgens tot 1923 voordat de kerk weer van een nieuwe spits werd voorzien.

Deze en nog heel veel andere leuke weetjes kunt u er iedere derde zondagmiddag van de maand horen.