• Johan Lok

Jasper ter Heide en Liam van Gelderen

Ik heb zelf in een ver verleden tien jaar lang bij KVV gevoetbald. Alleen maar voor de gezelligheid, want een talent ben ik nooit geweest. Als er vier C-juniorenteams waren, zat ik steevast in de C4.

Met echte talenten heb ik dan ook nooit gevoetbald. Hooguit met iemand die het uiteindelijk met heel veel moeite voor elkaar wist te krijgen om zich een keer als reserve bij het eerste te mogen voegen, zodat hij bij de selectie in de dug-out mocht zitten.

Scouts stonden er bij ons dus nooit langs de lijn. Een stuk of wat ouders en een enkel zusje of broertje en dan had je het echt wel gehad.

Andere Zaankanters doen het gelukkig beter op dat gebied. Twee oud-SVA'ers bijvoorbeeld. Jasper ter Heide en Liam van Gelderen hebben onlangs allebei een contract getekend bij Ajax. Uiteraard in de hoop dat ze ooit hun debuut zullen mogen maken in het eerste, waarna er vervolgens wellicht een glanzende, misschien zelfs internationale carrière op ze wacht.

Of dat werkelijk gaat gebeuren moet je natuurlijk maar afwachten. Heel veel 'talenten' kunnen voortijdig weer vertrekken en schoppen het vervolgens niet verder dan amateurs op hoog niveau.

Jasper heeft eerst een tijd bij AZ gespeeld voordat hij op zijn 15e de overstap maakte naar Ajax. Daar kreeg hij te maken met een vrij moeilijke periode wegens de nodige blessureproblemen. Voor hetzelfde geld, was het toen zelfs al einde oefening geweest. Jasper gaf echter niet op en wist zich terug te knokken. Momenteel speelt hij in de A-jeugd, en daar mag hij zo nu en dan zelfs de aanvoerdersband dragen.

Hij vond de dag van het tekenen van zijn contract uiteraard een heel bijzondere dag. 'Ik voelde spanning in m'n buik. Normaal ga je naar de Toekomst en nu mocht ik een afslag door, naar De ArenA.'

De andere oud-SVA'er, Liam, is verdediger in Ajax onder 17, maar heeft zelfs al mogen uitkomen in Ajax onder 19. 'Ik heb hier lang naar uitgekeken,' vertelt hij. Liam heeft dit seizoen al diverse malen gescoord en droomt stiekem van uitkomen voor Ajax 1.

We gaan de jongens in de gaten houden. Het is immers toch mooi als er over een poosje nieuw jong Zaans talent te bewonderen zal zijn in het eerste van de Amsterdamse club. Talent dat ooit op de velden van het Assendelftse SVA de eerste beginselen van het spel heeft geleerd.