• Johan Lok

Het Erf van Reijne

Vanaf mijn elfde heb ik in totaal tien jaar op de Uitweg gewoond. En dus fietste, en later reed ik ook met de auto, geregeld over de Vlusch. Daar had je de boerderij van Reijne. Al heel lang zo heb ik begrepen, want de familie Reijne bleek daar al in 1834 te wonen. Het was jarenlang een melkveebedrijf.

Dieren vind je op de Vlusch 37a nog steeds volop, zo bleek tijdens het open huis afgelopen zaterdag. Sinds een aantal jaar is de boerderij namelijk een Heemz.org-bedrijf en zaterdag legden ze er uit wat dat nu precies inhoudt. Dat gebeurde overigens niet alleen in Krommenie, maar ook in onder meer Slootdorp, Den Burg op Texel en in Zijdewind.

De stichting Heemz.org is een collectief van kleinschalige zorgboerderijen en –bedrijven in Noord-Holland. De voormalige boerderij van Reijne, dat nu de naam Het Erf van Reijne heeft, is er daar dus één van.
Dieren, natuur en het buitenleven vormen er de basis voor de geboden zorg. Dat gebeurt in de vorm van dagbesteding of logeeropvang voor diverse doelgroepen. Er worden daartoe diverse activiteiten aangeboden.

Bij het Erf van Reijne zijn de koeienstallen van weleer namelijk omgebouwd om plaats te bieden aan verschillende van die activiteiten. Zo is er bijvoorbeeld het technisch ondersteuningsbedrijf Boer Dirk, met een werkplaats voor hout en metaal. Daar is Dirk Aukes Alles te vinden. Maar je vindt er ook het kledingverhuurbedrijf Jannetje Pietertje, waar ook nog eens een atelier voor leerbewerking, maskers en kleding bij hoort. Daar vinden we Janneke Aukes Alles, die geboren werd op de boerderij en daar dus ook opgroeide.

En dieren zijn er nog altijd op het Erf van Reijne. Er zijn paardenstallen, maar er lopen ook de nodige honden en kippen rond. En die moeten uiteraard verzorgd worden. Maar ook op bijvoorbeeld tuingebied is er van alles te doen, zoals zaaien, verpotten, planten en schoffelen. En daarnaast zijn er technische klussen en creatieve werkzaamheden.

Er wordt bij het Erf van Reijne gewerkt in kleine groepjes met respect voor iedereen. En dat is speciaal bedoeld voor bijvoorbeeld mensen met een psychiatrische aandoening, met een afstand tot de arbeidsmarkt of met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. Maar ook mensen met (beginnende) dementie of jongeren met een lesontzegging.

Het Erf van Reijne is geopend op dinsdag, woensdag en vrijdag. Mocht je het open huis nou gemist hebben en toch interesse hebben. Een paar dagen meelopen mag altijd. Gewoon even bellen of langsgaan.