• Johan Lok

Herman Gorter

Ik heb op deze plaats al eerder geschreven over de vele bekende schrijvers die we in de Zaanstreek hebben gehad. Vlak ook dichter Herman Gorter niet uit. Hij werd geboren op 26 november 1864 op de Zaanweg 36 in Wormerveer. Behalve dichter was hij ook medeoprichter van de Sociaal-Democratische Partij, de latere CPN.

Bekend werd hij onder meer door zijn gedicht Mei. De eerste regel daarvan is: Een nieuwe lente en een nieuw geluid. Da's een regel die we nog altijd voorbij horen komen. In de politiek lijkt iedereen hem te gebruiken. GroenLinks, D66, PvdA en de SP presenteerden in mei 2018 het coalitieakkoord met als titel: Een nieuwe lente en een nieuw geluid. En Theo Hiddema kon na de Provinciale Staten-verkiezingen zijn geluk niet op. Het FVD-kamerlid meldde: 'Mensen, wat een dag, wat een dag. Een nieuwe lente is aangebroken, een nieuw geluid te horen.'

Herman Gorter overleed in 1927 toen hij terugkeerde van een vakantie in Zwitserland, waar hij zo graag kwam. Hij werd 62 jaar. Herman mag gerekend worden tot de grootste dichters in de Nederlandse taal.

In Mens durf te lezen! wordt zondagmiddag 14 april aandacht besteed aan Herman Gorter. De altijd verrassende literaire salon in het Zaantheater is alweer toe aan de laatste editie van dit seizoen. Centraal daarin staat de bijzondere band tussen de dichter en zijn vader Simon. Vader Gorter was doopsgezind predikant en woonde met zijn gezin zeven jaar in Wormerveer. Op de gevel van Herman's geboortehuis is nog altijd een plaquette te zien met daarop de tekst: 'Minnaar van het schone en edele in natuur en mensheid, dichter en socialist.' Niet alleen dit Herman Gorterhuis herinnert ons overigens aan de dichter. Ook is er de Herman Gorterschool, in Wormerveer basisschool De Mei, alsmede een Herman Gorterweg- én straat.

Bijzonder is overigens Herman zelf helemaal niet zo dol was op de Zaanstreek. Dat zou komen door de pijnlijke herinneringen aan de slechte gezondheidstoestand van zijn vader. Volgens Herman kwam dat door de vochtige kou van de Zaan. Dat is ook één van de onderwerpen tijdens Mens Durf Te Lezen! Presentator Hans Kuyper spreekt donder meer daarover met de Wormerveerse schrijver/journalist Eduard Visser, auteur van 'God, het woord en de tering: Leven en werk van Simon Gorter' uit 2017 en met Bouwe Postmus, die alles weet van de Zaanse doopsgezinde gemeenten.

Muzikaal valt er ook veel te beleven deze middag: Niemand minder dan Cindy Bell en William Spaaij zingen liedjes, begeleid door Inge Reijn. En zo gebeurt er nog veel meer. Een bezoekje meer dan waard. De aanvang is 16.00 uur.