• Johan Lok

Goede verzoeken

Dit is alweer mijn laatste column van het jaar 2018. En het is een beetje vreemde, want ik schrijf hem al voor de kerstdagen, terwijl De Krommenieër deze week pas op vrijdag verschijnt en we ons dan al weer gaan opmaken voor de wisseling van oud- naar nieuwjaar.

Het was een jaar waarin van alles gebeurde. Leuke, maar ook minder fijne dingen. Zo aan het eind van het jaar denk je vaak even terug aan dat soort zaken. Om daarna met frisse moed aan het nieuwe jaar te beginnen.

Ik moest bijvoorbeeld afscheid nemen van mijn schoonmoeder. Ze werd 92 jaar, maar was zo dementerend dat ze zelf geen idee meer had dat ze die leeftijd had bereikt. Het afscheid was mooi, een prachtige afsluiting van een mooi leven dat ze had gehad.

Wanneer ik dit schrijf zijn we net weer terug uit het Zaantheater waar we getuige waren van een kerstfeest in de hemel. Van Johnnie Jordaan, tante Leen en Willy Alberti hebben we al eerder afscheid moeten nemen en die blijken het nog prima naar hun zin te hebben in de hemel.

Wellicht heeft mijn schoonmoeder daar ook wel genoten van de kerstviering. Dat zou toch mooi zijn.

Veel mensen hebben goede voornemens voor het nieuwe jaar. Ik begin daar meestal niet aan, aangezien die zo goed bedoelde voornemens vaak al na een paar dagen of weken alweer mislukt zijn. Ik zat daarom te denken aan een goed verzoek in plaats van een goed voornemen. Toevallig zat ik de afgelopen weken een paar keer 's morgens nogal vroeg in de auto. Het was dus nog donker en ik ben tweemaal echt enorm geschrokken van fietsers zonder licht. Eén keer op de Ruimtevaartlaan een moeder die haar kind naar school bracht en éénmaal op de Dorpsstraat een groep scholieren die allemaal zonder licht reden. Wanneer die zich ineens tussen jou en de lichten van andere auto's voegen, zijn ze echt nauwelijks te zien. Daarom mijn goede verzoek voor 2019 om met licht aan te fietsen.

Nog eentje misschien. Da's een verzoek aan de bezorgers van De Krommenieër om de krant gewoon wekelijks te bezorgen. Er blijkt namelijk nogal eens wat mis te gaan. Ik hoor de laatste tijd vaker dan ooit dat mensen de Krommenieër niet gehad hebben en dat dat soms al weken of maanden zo is. Die mensen zou ik willen verzoeken om dat door te geven, zodat er iets aan gedaan kan worden. Maar dan niet gelijk komende week, want de eerste week van 2019 verschijnt er namelijk geen Krommenieër.