• Johan Lok

Doorslaan

Ik heb al eens eerder in enkele columns geschreven dat we steeds verder aan het doorslaan zijn. In het niet mogen noemen van achternamen bijvoorbeeld, maar ook in het eigenlijk niet mogen plaatsen van foto's in de Krommenieër zonder toestemming vooraf. En daar bedoel ik mee dat het niet zomaar mag. Want bijna niemand zal er namelijk problemen mee hebben. Hoe vaak zie ik immers niet foto's uit De Krommenieër op Facebook voorbij komen in mijn tijdlijn met de mededeling: 'Kijk nou, we staan in de krant. Hoe leuk is dat.'

En dan heb ik het ook over de Zwarte Pieten-discussie. Die kwam afgelopen week ook weer voorbij. Goh, dacht ik nog, in januari al, da's dit jaar wel heel snel. Het ging echter nog om de Sinterklaasviering van het afgelopen jaar.

De hoorcommissie van Zaanstad diende een bezwaar te behandelen tegen de intocht van vorig jaar november in Zaandijk. Zwarte Piet is racisme en racisme is een systeem dat in stand wordt gehouden door witte machtshebbers, zo vonden de tegenstanders van Zwarte Piet. Zelf speel ik al jaren Sinterklaas. Onder meer bij een donker gezin in Krommenie en die vragen ieder jaar of ik wel weer Zwarte Pieten meeneem. Want die halfwitte Pieten vinden ze maar niets.

De afgelopen week was ook ineens De Efteling in het nieuws. U bent vast ook wel eens in het Carnaval Festival geweest. Hebt u zich toen geërgerd aan die Nederlandse poppen op klompen. Nee, zeer waarschijnlijk niet. Terwijl dat toch niet echt waarheidsgetrouw is. In de vele verhalen over discriminatie heb ik ook nooit eerder het Carnaval Festival horen noemen, Maar nu moeten de Afrikaanse en Aziatische poppen ineens worden aangepast. Niet meer van deze tijd, zo stelt De Efteling zelf.

Gelukkig maar dat we in Krommenie geen attractiepark en dus zulke problemen hebben. Een rondje door het dorp makend, heb ik het idee dat we hier de zaak aardig onder controle hebben. Op de Heiligeweg had ik even mijn bedenkingen bij slager Donker. Donker gaat immers een beetje richting zwart. Voor je het weet heeft iemand daar problemen mee.

Dit uiteraard alleen maar om maar aan te geven hoe ver we inmiddels heen zijn en aan het doorslaan zijn. Iedere keer hoop je weer dat het over gaat. Het lijkt echter dat het echter erger en erger wordt. Steeds vaker heeft het zo langzamerhand zelfs iets van spijkers op laag water zoeken. Of niet eens op laag water. Gewoon op een stukje drooggevallen land.