• Johan Lok

Dick Helling

Aangezien er de eerste week van januari geen Krommenieër verscheen kan ik u nu pas, op 9 januari het allerbeste wensen voor 2019. Veel mensen vinden dat dat na Driekoningen, dus 6 januari, niet meer hoort. Maar ik doe het lekker toch. Dat 2019 maar een jaar mag worden met veel leuke activiteiten in Krommenie.

Terugkijkend naar 2018 viel het op dat veel mensen ons zijn ontvallen. In mijn columns schreef ik bijvoorbeeld over Pieter Hildering, Bart Lust en Frans van Dam.

Aan het eind van het jaar konden we aan die lijst nog een naam toevoegen, namelijk Dick Helling. Ook hij overleed overigens veel te jong. De oud-voetballer werd immers slechts 68.

Dick werd op 22 september 1950 geboren in Zaandam. Hij bleek leuk te kunnen voetballen en begon zijn carrière bij ZFC. In 1971 verhuisde hij naar Telstar en vier later mocht hij zich Ajacied noemen. Later keerde hij weer terug naar Telstar en bouwde hij zijn voetballoopbaan af bij FC Volendam, waar hij tot 1985 speelde. Veel voetballiefhebbers herinneren zich Dick vanwege zijn zogenaamde Helling-kick, een hele harde halve omhaal-volley. Anderen herinneren hem door een gemiste strafschop. In 1975 speelde Ajax in de UEFA-cup tegen Levski-Spartak. Thuis was met 2-1 gewonnen en uit wonnen de Bulgaren met dezelfde uitslag, Dick werd toen in de tweede verlenging ingebracht, speciaal vanwege de strafschoppenserie. Tijdens trainingen miste de Zaandammer namelijk zelden. In Sofia schoot hij echter hoog over en aangezien alle Bulgaren wisten te scoren, was Ajax dus uitgeschakeld. 'Als een raket ging hij over' schreef de krant de volgende dag.

Bijzonder was wel dat Dick vlak voor zijn overlijden nog even in het nieuws kwam. Hij bracht zijn laatste dagen namelijk door in Hospice De Schelp op de Evenwichtstraat. Daar werd gezongen door het koor dat tijdens kerstnacht jaarlijks door Krommenie trekt. NH Nieuws deed daar verslag van en Dick was in de hospice één van de toehoorders die genoot van Stille Nacht en Ere Zij God. 'Ik werd gewekt door het gezang,' vertelde hij. 'Toen dacht ik, ik ga toch even kijken. Want dit is wel heel erg leuk om mee maken.' Vijf dagen later overleed de oud-voetballer.

Er is echter een mooie documentaire die zijn kleinkinderen Indi en Luc over hun opa maakten. 'Vol met leuke herinneringen en dat hij altijd grapjes maakte.' Volgens Indi kon opa absoluut niet tegen zijn verlies. 'Als we kwartetten hield hij altijd kaarten achter.' Dick vertelde zijn kleinkinderen onder meer dat zijn moeder een heuse hooligan was. 'Als ze het niet met de scheidsrechter eens was kwam ze het veld op om hem met haar paraplu op z'n hoofd te slaan.'