Athos

Sinds zaterdag hebben we er bij ons thuis een eter bij. Zijn naam is Athos en hij is een acht weken oude pup, die moet uitgroeien tot een prachtige Duitse herder. De naam komt overigens van de Drie Musketiers. Moeder Asja was namelijk zwanger van drie pups, die wel eens de drie musketiers werden genoemd. Een van de pups werd echter helaas doodgeboren. Met Athos en zijn broertje, die nu Lucas heet, gaat het gelukkig prima. Wanneer ik dit schrijf is hij één dag en één nacht bij ons en dat is zonder problemen gegaan. Zoon Jasper heeft beneden op de bank geslapen, met Athos naast hem op de grond. Natuurlijk moest onze kleine viervoeter een aantal keren naar buiten om te plassen, maar verder is zelfs de nacht prima verlopen.

Wat een verschil met onze vorige herder, Tara. Die bleek, zo leerden wij pas later, absoluut niet gesocialiseerd te zijn door de fokker. Contact met andere honden was praktisch onmogelijk en andere mensen vond Tara zo interessant dat ze ze het liefst in de armen sprong als ze de kans kreeg. En dat vonden die andere mensen vaak helemaal niet zo leuk. Een keer presteerde ze het zelfs om dwars door onze beukhaag te springen om een voorbijlopend hondje te begroeten. Dat leverde het baasje uiteraard de schrik van haar leven op. Toch was Tara een schat van een hond, al was ze steeds minder te handhaven. Na onderzoek door medewerkers van de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren in Utrecht bleek dat het met Tara eigenlijk alleen maar steeds slechter zou gaan. Uiteindelijk hebben we haar moeten laten inslapen.

Een andere hond zou er niet komen, want dan zou het lijken dat we Tara simpelweg zouden vervangen. Maar het bleef toch kriebelen. En toen kwamen we in contact met Annelies Slagman van Fan Anne's Hiem in het Friese Boornbergum. En toen waren we verkocht. We werden nog tijdens de zwangerschap van moeder Asja bij het hele proces betrokken en na de geboorte zijn we wekelijks op en neer togen naar dat plaatsje in de buurt van Drachten, waardoor we al tijdens de eerste maanden een band konden opbouwen met Hotze en Hindrik, de twee pups. Hindrik (nu Lucas) is afgelopen weekend naar twee vrienden gegaan in Diepenveen en Hotze is, net als jaren geleden zijn naamgenoot, de Friese schrijver van onder meer de Kameleon-boeken Hotze de Roos al deed, naar Krommenie gekomen en is nu onze Athos. We hopen uiteraard heel lang van en met hem te kunnen genieten. Samen met andere mensen en hij spelend met andere honden. Iets dat ons met Tara helaas niet gegund was. Athos zal de herinnering aan Tara levend houden.