• Jasper F. Lok

Aha-moment

U heeft het vast ook wel eens, zo'n aha-moment. Dat er ineens iets duidelijk wordt of stukjes van een puzzel plotseling in elkaar vallen.

Het overkwam mij onlangs. Voor een verhaal dat u elders in deze Krommenieër leest, sprak ik met Daan van Duin. Hij organiseert een evenement voor Kika in Atlantic.

Trouwe lezers van deze column weten dat ik vorig jaar zomer over Lopen Voor Hoop heb geschreven en toen vertelde dat ik zelf prostaatkanker heb (gelukkig hele luie cellen die mogelijk zelfs nog slapen als ik van ouderdom overlijd).

Daardoor heb ik echter wel een soort van zwak voor dit soort acties.

Daan vertelde dat zijn vader in 2016 was overleden aan kanker. Toen ik later het verhaal zat te tikken, kreeg ik mijn aha-moment. Hoe het kwam weet ik nog altijd niet, maar ineens moest ik denken aan de veel te vroeg overleden trompettist Sytze van Duin. Het zal toch niet… Een appje richting Daan maakte duidelijk dat Sytze inderdaad zijn vader is.

Ik werkte nog voor het Noordhollands Dagblad toen ik een zeilrace op het IJsselmeer moest verslaan. 's Avonds was er in de haven een feest met muziek van de Dutch Swing College Band. Ik was er vroeg en de band ook. Ik heb daardoor een tijdje met Sytze zitten praten. Als Krommenieërs onder elkaar.

In 2016 was ik voor het weekblad Weekend bij de cd-presentatie van Anneke Grönloh in Rotterdam. Ze werd begeleid door de Dutch Swing College Band. Na afloop zat ik met Anneke in de kleedkamer te praten toen muzikaal leider Bob Kaper binnenliep. Toen hij hoorde dat ik uit Krommenie kwam, noemde hij gelijk de naam van Sytze.

Kort daarna overleed Sytze. Veel te jong natuurlijk. Op 22 juni wordt er vast even bij hem stilgestaan tijdens Let's Dance For Kika in Atlantic. Het zou leuk zijn als DJ LaRue een stukje jazz of dixieland tussen de nummers door weet te draaien.

En als we het dan toch over goede doelen hebben, moet ik ook nog even Marcel van Harlingen noemen die begin juni meedoet aan de beklimming van de Alpe d'Huez tijdens Alpe d'HuZes. Hij zamelt daarvoor op 25 mei geld in tijdens een dart-toernooi in het gebouw van buurt- en speeltuinvereniging Blok. Het mooie in zijn geval is dat hij in Frankrijk samen met zijn zusje Ilona rijdt. Zij had lymfeklierkanker, maar is na diverse behandelingen schoon verklaard. Dat geluk heeft echter niet iedereen. Daarom moeten de acties van Daan en Marcel heel veel geld opleveren.