• Johan Lok

Aanstellen

Funda stelt zich aan. Dat is de titel van de nieuwe theatervoorstelling van Funda Müjde. Ik zag Funda voor het eerst als cabaretière in actie vorig jaar november tijdens de Zaanse Monologen in het Zaantheater. Ze mocht daar een kwartier lang iets laten zien en vertellen over zichzelf. Na afloop spraken we elkaar en nodigde Funda me uit om naar haar nieuwe show te komen kijken. Door allerlei andere afspraken kwam het daar toen niet van.

Maar nu kunnen we dus in de herkansing. Funda stelt zich aan gaat namelijk op 22 december in het Zaantheater in première. Niet zo vreemd, want Zaandamse Funda, die we kennen van rollen in series als Vrouwenvleugel, Medisch Centrum West en Goede Tijden, Slechte Tijden voelt zich prettig in dat theater. 'Het wordt leuk gerund en het is een fijn theater. Van de mensen van de techniek tot aan de programmeur, iedereen is even gastvrij. Ik ga er dan ook heel vaak heen als ik zelf voorstellingen wil bekijken,' vertelt ze. Sinds 2007 zit Funda in een rolstoel. Tijdens een bezoek aan Istanboel raakte ze betrokken bij een auto-ongeluk. De taxi waarin ze zat, sloeg meerdere malen over de kop. Als gevolg van een beschadigde ruggenmerg en wervelkolom liep ze een dwarslaesie op. Ondanks haar lichamelijke beperking bleef Funda echter acteren. In 2012 speelde ze bijvoorbeeld de rol van Elif Baydar, de moeder van Nuran en Aysen in GTST. 'Na mijn ongeluk wilde ik alles blijven doen. Alleen een avondvullend soloprogramma durfde ik niet aan. Tot ik in 2014 een fietsreis met een handbike maakte van Amsterdam naar Istanbul. In totaal 3800 kilometer fietsen in 89 dagen. Daarna durfde ik het wel weer aan.' Het afgelopen jaar heeft Funda het best moeilijk gehad. 'Ik wil niet zeggen dat ik depressief was, maar ik had wel veel verdriet over het feit dat ik niet meer kon lopen. Ik was bijvoorbeeld in Macedonië. Daar reden we in een jeep. Als die stopte, kon iedereen er even uit. Maar ik niet. Dat soort dingen.

Tijdens dat soort reizen werd ik altijd bijgestaan door familieleden of vrienden. Vandaar dat ik besloot dat ik een keer helemaal alleen op vakantie wilde. Alles zelf doen, zonder hulp. Dat heb ik daadwerkelijk gedaan en dat is vervolgens de kapstok geworden van de voorstelling die de 22e in première gaat.' Funda deed onlangs een try-out in Amsterdam. 'Het was helemaal uitverkocht en de voorstelling bleek te zorgen voor zowel een lach als een traan. Er kwam zelfs een meneer naar me toe, die vertelde dat hij geroerd was geraakt door mijn verhaal. Ik hoop dat dat in Zaandam ook het geval zal zijn.'