• Kijk voor meer info op Duurzaan.nl/klimaatverandering

    Kees Klinkenberg

Eerste Klimaatcafé vol tips

ZAANDAM Hoe maak je een geveltuin? Welke vaste planten nemen water goed op? In het eerste Klimaatcafé in de Zaanstreek op maandagavond 19 februari in De Fabriek in Zaandam leer je van alles wat je kunt doen met en voor regenwater.

Dat het vaker harder regent zal je niet ontgaan zijn. Het klimaat verandert. Water blijft vaker en langer staan. Omdat de buien heviger zijn maar ook omdat we steeds meer tegels in tuinen leggen en het water moeilijker weg kan. Wat kun je doen om droge voeten te houden? Tijdens het Klimaatcafé krijg je tips en tricks voor (makkelijke) vaste planten en struiken voor in je tuin, of het aanleggen van een geveltuin in plaats van je tegels. Zo nemen in de Zaanstreek bijvoorbeeld de rododendron of azalea en taxus of laurier water goed op.

Ook krijg je informatie over regentonnen en de eenvoud van het aansluiten ervan op een regenpijp. En hebben we het over een kleine makkelijke moestuin. Iedereen is welkom, ook als je absoluut geen groene vingers hebt. Het Klimaatcafé duurt van 20.00u tot 21.30u. Inloop vanaf 19.45u met een kopje koffie.

Het Klimaatcafé is een initiatief van stichting Duurzaan in samenwerking met gemeente Zaanstad. Wanneer: Maandag 19 februari 2018, 19.45 u - 21.30 u. Waar: Café De Fabriek, Jan Sijbrandsteeg 12, 1502 BA Zaandam Dinsdag 27 maart organiseert Duurzaan wederom een Klimaatcafé rondom deze onderwerpen, dan bezoeken we Grand Café Atlantic in Krommenie.

Duurzaamheid is, veel meer dan een paar jaar geleden, onderdeel geworden van ons dagelijkse leven. Zonnepanelen worden massaal geplaatst, de biologische supermarkten breiden zich steeds verder uit en ook elektrisch/milieuvriendelijk rijden wordt steeds populairder.

Inwoners van Zaanstad staan in toenemende mate open voor 'groene' initiatieven. Ze willen meer en doen meer. Op dit moment is het voor hen echter lastig om de gewenste, juiste informatie te vinden en te weten waar je terecht kunt voor 'duurzame' vragen en/of (lokaal) iets duurzaams te kopen. Duurzaan.nl is een initiatief van Frank Kessel (Xpring) en Onno Lassooy (Lassooy Design). Zij hebben de ambitie om van Duurzaan.nl de alom aanwezige, inspirerende en enthousiasmerende factor met betrekking tot alles wat plaatsvindt op het gebied van duurzaamheid in de Zaanstreek te maken. Dit in de overtuiging dat juist door het verbinden van burgers, bedrijfsleven en de overheid een duurzamere samenleving in de Zaanstreek sneller wordt bereikt. Doel is dat alle Zaankanters, al is het maar stap voor stap, duurzamer wonen, winkelen, werken en recreëren. Uitgangspunt is dat we hen door goede communicatie en een enthousiast verhaal meenemen (nudging) en op die manier bijdragen aan een 'duurzane' samenleving.

Veel (grotere) gemeentes hebben al een (online) platform om burgers (en vaak ook bedrijven) te informeren omtrent alles wat binnen de gemeente speelt op het gebied van duurzaamheid. Ook gemeente Zaanstad heeft aangegeven behoefte te hebben aan een helder informatiepunt waar het gaat om duurzaamheid in Zaanstad.

Zaanstad heeft zich dan ook verbonden aan het initiatief. Er is tenslotte ook voldoende te vertellen omdat Zaanstad één van de actiefste gemeentes is waar het gaat om het realiseren van de duurzame ambities. Zo is er de beleidsdoelstelling om in 2020 klimaatneutraal te zijn.