• Het team van Buter Wormerveer

    Kees Klinkenberg

Buter opent deur in Zaanbocht

WORMERVEER Patisserie-chocolaterie Buter aan de Gedempte Gracht in Zaandam is al meer dan zestig jaar een begrip in de regio. Wie heeft er vroeger geen zegeltjes gespaard om uiteindelijk te kunnen smullen van bijvoorbeeld de 'turkotaart', een fijn hazelnootschuimgebak gevuld met vanillecrème?

Zaterdag 3 februari ging onder grote belangstelling van de zoetekauwen – en natuurlijk ook van de liefhebbers van een lekker saucijzenbroodje – voor het eerst de deur open van een tweede vestiging in Wormerveer aan de Zaanweg 84.

Door Guus Bauer

Een moderne tearoom, met een fijn licht interieur en grote ramen voor uitzicht op passanten en de Zaan, en ernaast een open productiegedeelte. Meesterbanketbakker Marco Moen, die samen met zijn vrouw Vanessa van Tiel vijftien jaar geleden Buter overnam, is een voorstander van transparantie: 'Het schept een band met het publiek wanneer ze je aan het werk kunnen zien. De Zaanstreek is van oudsher een gebied waar ambachtelijk geproduceerd wordt. Dat mag je tonen, daar mogen we met z'n allen trots op zijn. We willen ook alleen maar werken met producten die we zelf met liefde maken. De bakkerij in Zaandam hebben we ook al voor het grootste gedeelte open gemaakt zodat men daar ook de productie van het gebak kan zien. Maar de bouwconstructie zorgde voor een beperking.'

Er zijn vergevorderde plannen voor terrassen en de Zaanweg zal uiteindelijk een dertig kilometerzone worden. 'Het was een spontane beslissing om hier een tweede zaak te openen. Ik reed hier langs toen het pand nog in oude staat was, ging direct naar huis en zei tegen mijn vrouw dat ik de perfecte plek had gevonden. Wat we in ons hoofd hadden, hebben we hier kunnen realiseren. Het is echt een eyecatcher geworden. Ha, de kleur van je producten is heel belangrijk voor de smaak. Tijdens de voorbereidingen stonden ze van klein naar groot al voor het raam met het duimpje omhoog. Ze wilden het liefst al met je praten. Dat gaat natuurlijk niet de hele dag, maar daaruit blijkt wel de waardering.'

Mensen zijn zichtbaar blij dat er weer een banketbakker in de buurt is, dat ze voor een persoonlijk feestje niet meer de stad in hoeven te gaan. 'We concurreren misschien een beetje met onze zaak in Zaandam, maar daar is het vaak zo ontzettend druk, dat het ook wel fijn is als je het wat kunt spreiden. Groot voordeel hier is dat je gemakkelijk kunt parkeren, desnoods even snel in de steeg. Als we goed op streek zijn, gaan we misschien wel workshops geven voor kinderen en volwassenen. En wie weet leggen hier ook binnenkort wel boten met toeristen aan van de Zaanse Schans of uit Amsterdam. Onlangs hebben we een smulpakket verloot en veel mensen begonnen over de spaarkaarten, over het speciaal naar oma gaan voor een Butertaart. We voeren weer een moderne variant in. Daar bind je de mensen mee, daarmee straal je je ambachtelijkheid uit.'

Binnenkort opent de vernieuwde Saenkanter met 'het totale suits-concept'. Sinds afgelopen zaterdag kunnen mensen bij Buter terecht voor het totale zoetconcept.